Veranderen is mensenwerk

Veranderen is mensenwerk

Hoi en leuk dat je deze blogt leest. Weerstand, wie kent het gevoel eigenlijk niet…. Maar je kunt hier iets aan doen en hoe licht ik in deze post veranderen is mensenwerk toe.

Weerstand

Weerstand is menselijk gedrag als reactie op een ongewenste of onplezierige situatie en het soort gedrag dat vertoond wordt vanuit weerstand kan worden onderverdeeld in:

– Passieve weerstand (niet niet-coöperatieve houding)
– Actieve weerstand (assertieve of agressieve houding)
– interne weerstand (koppigheid, angst, vijandigheid of zelfontkenning houding)

en kan voortkomen uit:

– Aversie (men voelt zich gedwongen en verzet geeft gevoel van autonomie terug)
– Scepsis (men is niet overtuigd van nut & noodzaak van de verandering of wantrouwen de brenger)
– Inertia (men heeft geen interesse in de verandering of men kijkt er tegenop)

Gedrag

Ieder gedrag kent zijn eigen aanpak. Waarbij het zelfbeeld ook een belangrijke factor is van gedrag. En normen en waarden hebben weer een aanzienlijke invloed op de vorming en perceptie van ons zelfbeeld. Normen, waarden en zelfbeeld kunnen dus zowel onze gedachten, gevoelens en gedragingen ten opzichte van onszelf beïnvloeden. En dat werkt door in je sociale interactie in zowel werk als privé. Er gaat dus een hele wereld schuil achter weerstand!

Deze weerstand is voor ieder persoon ook nog eens uniek en in een veranderaanpak hoort hier aandacht voor te zijn. Of we nu bv. wet- en regelgeving doorvoeren, beleid, structuur of processen aanpassen of systemen implementeren, je moet samen werken en samenwerken om (on)zichtbare weerstand om te buigen in motivatie voor die verandering. En dit is en blijft mensenwerk maar een veranderstrategie kan je hierbij zeker helpen.

Sta je dus voor veranderingen binnen je organisatie dan is het belangrijk na te denken over de strategie die je gaat volgen om de verandering tot een succes te maken. Componenten uit mijn veranderaanpak zijn bv.: doel, nut, noodzaak, draagvlak, gedrag, motivatie, leiderschap, plan & middelen en communicatie. Deze componenten gaan je helpen een veranderstrategie samen te stellen. In een volgende post meer over deze veranderstrategie en hoe je die kunt opstellen.

En dan nu de vraag, werkt men in jouw organisatie met een veranderstrategie en zo ja welke componenten gebruiken jullie daarbij? Ik hoor graag van je hoe jij over veranderen is mensenwerk denkt.