Onderwijsdroom

Droom over Onderwijs

Soms droom ik over onderwijs en in dromen kan alles. Zo droomde ik over veranderingen in het onderwijs. De arbeidsmarkt is snel in ontwikkeling en beroepen komen en gaan. Nieuwe kennis is vereist, nieuwe technologieën worden ontwikkeld,  beroepen veranderen.

Heel vroeger 😉 leerde je tijdens je jeugd voor je hele werkende leven. Daaropvolgend leerde je tijdens je jeugd en af en toe tijdens je werkende leven, meestal als je werkgever het waardevol vond en financierde. Binnenkort leer jij je hele leven. Waarschijnlijk met een focus op het leren tijdens je jeugd. In ieder geval gaan we meer leren tijdens ons werkbare leven. Dit vanwege de bovenstaande ontwikkelingen, maar ook omdat leren steeds makkelijker, vanzelfsprekender en gestimuleerd wordt.

Leven Lang Ontwikkelen

In leven lang ontwikkeling is plaats voor meer (korte) flexibele en gerichte scholing die je helpt om kennis/vaardigheden op te doen die je helpen in je privé – en werkende leven. Flexibel en gericht omdat er, naast bovenstaande ontwikkelingen, gezien de krapte op de arbeidsmarkt vaker om specifieke kennis en vaardigheden wordt gevraagd en minder om een heel diploma. Met als gevolg dat als iemand al kan beginnen met werken omdat hij/zij beschikt over de juiste kennis en vaardigheden voor dat moment, de werkgever geholpen is en de lerende een inkomen gaat ontvangen. Tijdens je werk doorleren en doorontwikkelen wordt dan je toekomst. En als dat gemeengoed gaat worden wat zegt dan de term MBO en HBO? Of is er sprake van één onderwijsvorm, namelijk beroepsonderwijs en kun je dan spreken van het Nederlands Beroeps Onderwijs ofwel het NBO?

Gepersonaliseerd NBO

In mijn droom is onderwijs bij het NBO afgestemd op je persoonlijke behoefte van dat moment. Dat wat je kent en kunt, breng je samen met je leervraag in en het NBO biedt je een passend (lang of kort) ontwikkeltraject. Je volgt dus onderwijs dat bij jou past en dat kan dan variëren van volledig onderwijs tot aan werken en tegelijkertijd onderwijs volgen maar ook van theoretische tot aan praktijk gericht onderwijs. Binnen het NBO kun je gemakkelijk aanmelden & inschrijven met je persoonlijke digitale Identiteit. (Die krijg je bij je geboorte vanaf 2028 namelijk.) En je leeropbrengsten zijn altijd beschikbaar en worden je leven lang bewaard bij de overheid. Je diploma’s, Microcredentials en Edubadges, maar ook je vaardigheden en andere geworven bewijzen van kennis en kunde op één plek. Die gegevens kun je altijd inzien en ontsluiten via je eigen voorkeursapp en………wakker!

Veranderen of niets doen

Wakker worden is natuurlijk geweldig, maar wakker worden na een droom kan ook tegenvallen. De meeste dromen zijn bedrog zong iemand ooit, maar als deze droom werkelijkheid moet worden dan moeten we aan de slag. Maar ook al is het een droom. De mens verandert, de klant verandert, het serviceconcept verandert, de arbeidsmarkt verandert, de techniek verandert en de wereld verandert en daarmee verandert ook het onderwijs. Dus niets doen is geen optie toch? Eens of niet, wat is jouw mening?